Készíts otthon egészséges, szép, ünnepi csokis finomságot!

Olvasási idő: 3 perc

Közelednek a téli ünnepek, amelyeknek elhagyhatatlan tartozéka az édesség, a csokoládé. Szinte elképzelhetetlen az életünk csokoládé nélkül. Főleg, ahol gyerekek is élnek a közelünkben. Hihetetlen milyen változatosan készíthető, mind az ízvilágában, mind a formájában. Ha jobban utána olvasunk, a kakaó, mint a legfontosabb alkotó eleme igen jótékony hatású. Persze nem szabad túlzásba vinnünk a fogyasztását, de az értékes csokoládé (70 % kakaótartalom felett) igenis jót tesz. Gyorsan fel is sorolom, miként:

  • jót tesz a szívnek és az ereknek, ugyanis az erek rugalmasságát visszaállítja
  • csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét
  • ásványi anyagokban gazdag (Fe, Se, Zn, K)
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • jó a bőrnek, mivel a flavon tartalma véd a napsugárzás ellen
  • segíthet a fogyásban, ha étkezés előtt 20 perccel fogyasztjuk
  • jó anyának és babának a stresszcsökkentő hatása miatt
  • serkenti az agyműködést (memóriazavarok ellen), gyulladáscsökkentő, így agyrázkódás tüneteit javítja
  • jobb lesz a közérzetünk, hiszen endorfint (boldogság hormont) termel

A következő szakaszban Tabajdi Rita, a Trita Csokimanufaktúra csokitündére mutatja be, hogyan is készítsünk szeretteinknek otthon, házilag, az otthon megtalálható eszközök segítségével szép, egészséges és ünnepi csokifinomságokat!

 

Amire mindenképpen szükségetek lesz:

  • szilikon forma
  • csokoládé pasztilla
  • maghőmérő
  • bonbonkrém (ez lehet mogyorókrém is)
  • hűtő
  • díszdoboz
  • papírkapszlik
  • habzsák

 

  1. Első lépésben a csokoládé pasztillát felolvasztjuk 40-45 fok közé. Ezt lehet vízgőz felett (bár olyankor visszacsapódik a pára a csokiba és foltos lehet tőle a bonbon) vagy mikrohullámúsütőben 350-400 Watton. Ilyenkor jó, ha van egy maghőmérőnk, amivel meg tudjuk mérni az olvadt csoki hőmérsékletét. Ezután következik a csoki visszahűtése. Ezt többféleképpen történhet, de otthoni körülmények között én az úgynevezett beoltásos módszert ajánlom, amikor is a felolvasztott csokiba csoki pasztillát teszünk és folyamatos keverés mellett hűtjük 31-32 fokosra. Ezzel már lehet is dolgozni.
  1. Második lépésben a formánkat kiöntjük a temperált csokoládéval. Teleöntjük a formát, mégpedig úgy, hogy minden kis formát kitöltsön, szóval jól nyakon öntjük. Ezután egy habkártya segítségével lehúzzuk a felesleges csokit. A formát két kezünk segítségével odaütögetjük a munkapulthoz. Erre azért van szükség, hogy a légbuborékok kijöjjenek belőle és így szép egyenletes lesz a formánkban a csoki. A maradék anyagot megint csak lehúzzuk a formáról.

 

  1. Ezután betesszük a hűtőbe dermedni. Nem szabad, hogy túl hideg legyen a hőmérséklet. Elvileg szobahőmérsékleten is szépen megdermed
  2. Amikor megdermedt a csoki, kivesszük a hűtőből a formánkat és a habzsákunkba tett krémmel betöltjük a formákat. Kb.kicsivel több, mint 3/4-ig mivel a bonbontalpnak is kell hely.

 

 

  1. Betöltés után megint jól nyakon öntjük a formát és a habkártyánk segítségével szépen egyenletesen lehúzzuk róla a felesleget. Ezt maximum 2x ismételjük meg, hogy szép, sima talpat kapjunk.

 

 

  1. Irány megint a hűtő dermedni. Amikor készen vagyunk, kipattintjuk a kész bonbonokat. A bonbonokat lehet lüszterrel színezni, ettől csillogóan fényesek, színesek lesznek de én szeretem natúran hagyni őket, és az így elkészült bonbonok mehetnek a papírkapszliba és a díszdobozba.

 

Ha workshop keretében szeretnétek kipróbálna, esetleg nagyobb mennyiséget szeretnétek készíttetni vagy egyedi haladó megoldást választotok, akkor bátran kereshetitek Ritát, itt elérhető:

Műhely címe:

1213 Bp, Virágos u. 23.
www.facebook.hu/tritacsokolade
tel: 06204290123
trita@trita.hu

 

Egy kis inspriráció Trita finomságaiból:

 

Szép és finom ünnepeket, jó munkát, bátor kísérletezést!

Kapcsolódó bejegyzések

About the Author /

kriszti@slowmagazin.hu

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.