Három és fél szuper tudatos, és gyors tipp a nyár esti filmezéshez,

Olvasási idő: 5 perc

 Mit ehetünk anélkül, hogy sok ezer felesleges kalóriát, ízfokozót és E betűt vinnénk be a szervezetünkbe, úgy, hogy még finom is legyen?

Három és fél szuper tudatos, és gyors tipp a nyár esti filmezéshez, baráti összejövetelekhez, vagy csak úgy. Válogass a hazai alapanyagok széles kínálatából és készítsd el magad a finomságokat. Hidd el megéri! 🙂

Sajt chips. Jól hallottad, sajt chips.

Tegye fel a kezét, aki imádja a sajtot! És most az tegye fel a kezét, aki imádja a sajtos stangli oldalán lefolyt és ropogósra sült sajtot! És tegye fel a kezét, aki be meri vállalni, hogy már tördelt le csak sült sajt darabokat a sajtos stangliról, hogy jóízűen elmajszolhassa.

Ugye.

Van egy jó hírem! Tökéletesen működik a dolog stangli nélkül is.

Amire szükséged lesz:

  • Kemény sajt(ok). Nálam ementáli, Gauda, és Mimolette a nyerő. Még különlegesebb lesz az estéd, ha több sajtból készíted el, felturbózva ezzel az ízeket.
  • Sajtszeletelő
  • Sütőpapír

Így készítsd el:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Bélelj ki egy lapos tepsit sütőpapírral.

Figyelj, most jön a neheze! Kezd el sajtot szeletelni. De jól melegítsd be a csuklódat, mert egy kiadós esti nasizáshoz sok-sok szelet sajtra lesz szükséged.

A sajtokat fektesd a tepsibe 1-2 cm távolságra egymástól, és told be őket a sütőbe 12-15 percre addig, amíg aranybarnára nem sülnek. Ínyencek szórhatnak rá különböző magokat, mint napraforgó, szezám, lenmag, vagy éppen köménymag, ízlés szerint pedig őrölt kömény is jól áll a sajtnak. Minden sajt más és más, ezért a tökéletes ropogósság elérése nem ugyanannyi időt fog igénybe venni. Amikor elkészültek helyezd őket rácsra, hogy kihüljenek, és ne párásodjon be az aljuk, majd fektetheted a következő szeleteket a tepsibe.

Tálaláshoz egy mély tányért, vagy egy cakkozott IKEA-s kaspót tudok ajánlani, de úgy is mindegy, mert pikk pakk el fog fogyni!

Bacon chips. A sajt chips tesója húsimádóknak.

Egy barátom mesélte egyszer, hogy milyen jókat szoktak ropogtatni baconből esténként. Én meg persze csak felhúzott szemöldökkel hallgattam, hogy micsoda dolog, hogy baconből chipset csinálni? De lehet. Tuti ropogtatnivaló sör, vagy borkorcsolyaként is megállja a helyét, bár kalóriaszegénynek azért nem mondanám.

Mire lesz szükséged:

  • Vékonyra szeletelt császárszalonna, bacon.
  • Sütőpapír

Így készítsd el:

  1. Ha gyorsan kell elkészíteni:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Bélelj ki egy lapos tepsit sütőpapírral, és tegyél rá egy papírtörlőt. Igen, papírtörlőt. Erre azért van szükség, hogy felszívja a felesleges zsiradékot. Erre fektesd rá egymás mellé szépen sorban a kis bacon szeleteket, majd tedd be a sütőbe. Süsd 10-12 percig, ameddig el nem kezd szépen felkunkorodni a vége. Tálaláskor tehetsz alá még egy réteg papírtörlőt, hogy a maradék zsírt is felszívja. Várd meg míg kihűl, majd tálald kis tányérba, mártogatóssal, vagy ahogyan szeretnéd!

 

  1. Ha kicsit több időd van, és szereted ha csíp:

A lépések ugyanazok a következő kis extrákkal: a bacon szeleteket vágd kisebb darabokra, és úgy fektesd le a papírtörlőre.

Készíts egy mártást Sriracha, vagy Tobasco szósz alappal, egy kiskanál lime levéből és egy kiskanál cukorral (vagy hagyd el a cukrot). Az elkészült szószt konyhai kis ecsettel vidd fel a baconok felső oldalára, majd told be a sütőbe. Innentől pedig ugyanaz a forgatókönyv, mint a gyorsabb változatnál.

 

Friss zöldségek mártogatóssal

 

Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nem annyira szeret sütni, vagy éppen nincsen kedve, esetleg valami frissebb ízre vágyik. Egyszerű, de nagyszerű, és mivel manapság olyan ritkán van időnk valójában zöldséget enni, hogy a közönségünk igazán hálás lesz a kis kulináris kiruccanásért. Ha sok fiú van a csapatban, azért készítsünk mellé erőteljesebb ízeket is.

 

Személyes kedvencem, és jól bevált barátom: A Tzaziki. Csupa nagybetűvel. Még Cipruson kóstoltam az eredeti, hamisíthatatlan, és sajnos utánozhatatlan verziót, ami valójában maga a tökéletes ízharmónia megtestesülése. Szerencsére ezt itthon kevesen tudják (muhahaha).

Ha van fűszerkeverék a konyhádban (görög boltokban, illetve a szupermarketek “nemzetek konyhái” részén kapható) akkor viszonylag könnyű dolgod van: szerezz egy jó minőségű görög joghurtot. De tényleg, ez a lelke mindennek. A kulcs pedig, hogy legalább 10%-os zsírtartalommal rendelkezzen (ha ennél kevesebb, akkor csöpög, folyik össze vissza, és nem fogsz tudni tunkolni. Pedig pont ez a lényeg!). Keverd össze a joghurtot a fűszerkeverékkel és tá-dám! kész is a tökéletes mártogatós, már csak a zöldségek feldarabolása vár rád. Az eredeti tzaziki recept azt mondja, hogy másfél bögre görög joghurthoz reszeld le egy nagy uborka felét. Hagyd kicsepegni az uborkát, vagy nyomkodd ki a levét, keverd hozzá a fűszeres joghurthoz, hagy összeérni az ízeket, majd utána fogyaszd. Tapasztalataim szerint ez a verzió is zseniálisan finom (hát hogy ne lenne?), viszont zöldséges mártogatósokhoz teljességgel alkalmatlan, hiszen a hosszú uborka reszelékek szeretnek önálló életet élni. Éppen ezért, ezt a verziót leginkább grillezéshez, pitához, kertipartihoz ajánlom. De oda nagyon.

Ha nincs fűszerkeverék:

Nehéz dió, a vélemények is megoszlanak, így azt a receptet osztom meg veletek, amit én használok:

Amire szükséged van:

  • Egy nagy pohár (330g) minimum 10%-os (minél magasabb, annál krémesebb) görög joghurt
  • Két gerezd nagyon apróra vágott fokhagyma. (Vámpír vénájú társaim használhatnak fokhagyma granulátumot)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál limelé (lehet üveges, de a frissen facsart a legfinomabb)
  • Fél teáskanál só
  • Egy evőkanál (legjobb, ha friss) apróra vágott kapor

Így készítsd el:

Keverd össze egy nagy tálban a következő hozzávalókat: joghurt, fokhagyma, olívaolaj, limelé, só. Amíg a zöldségeket darabolod (vagy akár egész éjszakára) tedd letakarva a hűtőbe. Tálalás előtt add hozzá a kaprot. Erre azért van szükség, hogy a kapor jellegzetes íze ne nyomja el a többi fűszer ízét, és legyen idejük összeérni.

Hab a tortán – a zöldségek, amiket mártogatni fogtok

Mindig használj idényzöldségeket! Egyrészt, mert ennek van a legkisebb ökológia lábnyoma, másrészt pedig garantáltan napon érlelt, nem pedig valami gyorsérlelő cuccal befújt vízízű színes cucc. Ha teheted vásárolj piacról, vagy őstermelőtől, de ha te azon szerencsések közé tartozol, akinek a kertjében is nőnek ilyen finomságok, akkor azt se sajnáld ki belőle!

Miket mártogathattok? Majdnem mindent. A lényeg, hogy szilárd halmazállapotú és könnyen harapható legyen. Személyes kedvenceim az uborka, répa, paprika (sárga, piros), cukkini, karalábé. Ezeket mind nyersen felszeletelem hosszú, keskeny hasábokra, hogy aztán mehessenek szépen a mártogatós fürdőbe!

Ha kedvet kaptál elkészíteni valamelyik finomságot, ne sajnáld megosztani velünk a végeredményt!

Jó nyammogást!

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

About the Author /

b.anett0928@gmail.com

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.