Csodabogyó – Csipkebogyó

Olvasási idő: 3 perc

Ha már itt az ősz és kevesebbet kapunk a napsütésből, a melegből a természet csodás színekkel, ízekkel kárpótol minket. Szüretelhetjük a nap érlelte, aroma dús őszi gyümölcsöket, csonthéjasokat és lassan-lassan előtűnnek élénk színeikkel az ősszel beérő bogyók.

Kedvező éghajlatunkon igen gyakori a vadon és kertben élő vadrózsa, amely áltermése a csipkebogyó. Az első fagyok után szedett bogyója igazi csodabogyó, C- vitamin tartalma igen magas- a citroménak 20 szerese-, ezért a belőle készített finomságom segítenek a betegségek leküzdésében, és a megelőzésében, bőrünk ápolásában.  Ásványi anyag tartalma is figyelemre méltó: magnéziumot, vasat, kalciumot, valamint K-, P-, B1-, és B2- vitamint is tartalmaz. Így segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, valamint a különböző keringési zavarokat, vérnyomást is csökkenti. Idegnyugtató hatása miatt érdemes stresszesebb időszakokban sokat fogyasztanunk belőle. A következő hat egyszerűbb házilag elkészíthető felhasználási mód segítségével mi is elraktározhatjuk a jótékony csipkebogyót a téli időszakra. Rengeteg receptre lelhetünk a neten, én a teljesség igénye nélkül egyszerűbbeket gyűjtöttem nektek hogy könnyű, egyszerű módszerekkel mi a saját vagy családunk életébe becsempészhessük. Így télen a vitamin ínséges időkben élvezhetjük az eltárolt  ízeket, értékes összetevőket.

CSIPKEBOGYÓ TEA

A csipkebogyó a téli időszak egyik legnépszerűbb gyógynövénye, hiszen rendkívül gazdag az immunrendszert erősítő vitaminokban. A belőle készült tea kellemes ízű és frissítő, gyermekeknek is kitűnő választás lehet. Így készítsd:

  • 1 púpozott teáskanál bogyót 1/4 l előzőleg felforralt, és kihűtött vízben áztassunk egy éjszakán át.

Fogyasztás előtt csak langyosítsuk, ne főzzük és ne forrázzuk, mert elveszíti a gazdag C vitamin tartalmát.

 

CSIPKEBOGYÓVAL ÁTITATOTT MÉZ

Mézben áztatva kioldódnak a csipkebogyó csodás hatóanyagai és aromái.

  • Töltsünk meg egy üveget félig szárított csipkebogyóval (frissel is lehet)
  • Öntsük rá a mézet, keverjük alaposan össze, ügyelve, hogy ne maradjanak levegő buborékok benne
  • Tartsuk hűvös helyen legalább 24 órát, mielőtt fogyasztjuk

 

CSIPKEBOGYÓ SZÖRP

 

  • A kb. 1 kg csipkebogyónak vágjuk le mindkét végét, majd húsdarálón zúzzuk össze. Öntsünk rá 3 liter vizet, ami max. 50 fokos legyen, és 24 órát hagyjuk állni.
  • Ezután szűrjük le, a zúzalékra újabb 1 l vizet öntsünk, ami már lehet 60 fokos, s ezt is 24 órát hagyjuk állni, majd préseljük bele az előző lébe.
  • Az így kapott szörpalapot 50 fokra melegítsük, s literenként 2 kg cukrot és 5 g citromsavat adjunk hozzá. Amikor már kicsit habzik, akkor zárjuk el alatta a tüzet, szedjük le a habját, hűtsük vissza, és tiszta üvegekbe tegyük.

 

CSIPKEBOGYÓ LEKVÁR

 

  • A frissen szedett csipkebogyót kétszer, háromszor alaposan mossuk át. A bogyók mindkét végét tisztítsuk meg, majd kevés víz hozzáadásával melegítsjük át, hogy a préselés könnyebb legyen.
  • Kézi karos prés segítségével válasszuk szét a csipke lét a magoktól és a héjtól.
  • 1 liter csipkebogyó léhez 20 dkg édesítőszert (nyírfacukrot) adjunk, és állandó keverés közben 25-30 percig főzzük.
  • Előmelegített üvegekbe forrón töltsük a szirupot, de csak másnap kötözzük le, amikor a teteje megbőrösödött. Sötét, hűvös helyre tegyük.

A hecsedlilekvár elkészíthető főzés nélkül, a bogyók beáztatása után (5-6 óra) azonnal préselhető.

 

CSIPKEBOGYÓS ÁPOLÓ KRÉM

Az organikus, hidegen sajtolt csipkebogyó olaj szinte minden gyógynövényboltban kapható, ráadásul nem is drága és természetes szépségápoló. Mivel nagy a C-vitamin tartalma, flavonoid, tannin,  βkarotin, így remek hidratáló, bőrtápláló, anti-ageing hatású, javítja a hegeket, striákat, csökkenti a ráncokat, világosítja a foltokat, javítja a bőr szerkezetét. A következő krémet kenhetjük bőrünkre, más krém alapja is lehet, de meg is ehetjük.

  • Egy maréknyi csipkebogyó végeit vágjuk le, majd vágjuk össze nagyobb darabrokra.
  • Mossuk tisztára és töltsük egy üvegcsébe.
  • Felolvadt, 25 °C fokos kókuszvajjal öntsük fel úgy, hogy ne kandikáljon a vajból ki növényi darab.
  • Két hét múlva átszűrhetjük és már használhatjuk is. Ha a kókuszvaj alacsonyabb hőmérsékleten megszilárdult, újra fel tudjuk melegíteni 25 °C-ig hogy könnyedén át tudjuk szűrni. A csipkebogyó  hatóanyagai a krémben feloldódnak.

 

Jó munkát az egészséges finomságok készítéséhez!

About the Author /

kriszti@slowmagazin.hu

Mérnök, varrónő, képzőművész, anya egy szerepben. Számára az alkotás jelent mindent, a kiteljesedést. Az ötletek jöhetnek, áramolhatnak.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.