
Csodabogyó – Csipkebogyó
Olvasási idő: 3 percHa már itt az ősz és kevesebbet kapunk a napsütésből, a melegből a természet csodás színekkel, ízekkel kárpótol minket. Szüretelhetjük a nap érlelte, aroma dús őszi gyümölcsöket, csonthéjasokat és lassan-lassan előtűnnek élénk színeikkel az ősszel beérő bogyók.
Kedvező éghajlatunkon igen gyakori a vadon és kertben élő vadrózsa, amely áltermése a csipkebogyó. Az első fagyok után szedett bogyója igazi csodabogyó, C- vitamin tartalma igen magas- a citroménak 20 szerese-, ezért a belőle készített finomságom segítenek a betegségek leküzdésében, és a megelőzésében, bőrünk ápolásában. Ásványi anyag tartalma is figyelemre méltó: magnéziumot, vasat, kalciumot, valamint K-, P-, B1-, és B2- vitamint is tartalmaz. Így segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, valamint a különböző keringési zavarokat, vérnyomást is csökkenti. Idegnyugtató hatása miatt érdemes stresszesebb időszakokban sokat fogyasztanunk belőle. A következő hat egyszerűbb házilag elkészíthető felhasználási mód segítségével mi is elraktározhatjuk a jótékony csipkebogyót a téli időszakra. Rengeteg receptre lelhetünk a neten, én a teljesség igénye nélkül egyszerűbbeket gyűjtöttem nektek hogy könnyű, egyszerű módszerekkel mi a saját vagy családunk életébe becsempészhessük. Így télen a vitamin ínséges időkben élvezhetjük az eltárolt ízeket, értékes összetevőket.
CSIPKEBOGYÓ TEA
A csipkebogyó a téli időszak egyik legnépszerűbb gyógynövénye, hiszen rendkívül gazdag az immunrendszert erősítő vitaminokban. A belőle készült tea kellemes ízű és frissítő, gyermekeknek is kitűnő választás lehet. Így készítsd:
- 1 púpozott teáskanál bogyót 1/4 l előzőleg felforralt, és kihűtött vízben áztassunk egy éjszakán át.
Fogyasztás előtt csak langyosítsuk, ne főzzük és ne forrázzuk, mert elveszíti a gazdag C vitamin tartalmát.
CSIPKEBOGYÓVAL ÁTITATOTT MÉZ
Mézben áztatva kioldódnak a csipkebogyó csodás hatóanyagai és aromái.
- Töltsünk meg egy üveget félig szárított csipkebogyóval (frissel is lehet)
- Öntsük rá a mézet, keverjük alaposan össze, ügyelve, hogy ne maradjanak levegő buborékok benne
- Tartsuk hűvös helyen legalább 24 órát, mielőtt fogyasztjuk
CSIPKEBOGYÓ SZÖRP
- A kb. 1 kg csipkebogyónak vágjuk le mindkét végét, majd húsdarálón zúzzuk össze. Öntsünk rá 3 liter vizet, ami max. 50 fokos legyen, és 24 órát hagyjuk állni.
- Ezután szűrjük le, a zúzalékra újabb 1 l vizet öntsünk, ami már lehet 60 fokos, s ezt is 24 órát hagyjuk állni, majd préseljük bele az előző lébe.
- Az így kapott szörpalapot 50 fokra melegítsük, s literenként 2 kg cukrot és 5 g citromsavat adjunk hozzá. Amikor már kicsit habzik, akkor zárjuk el alatta a tüzet, szedjük le a habját, hűtsük vissza, és tiszta üvegekbe tegyük.
CSIPKEBOGYÓ LEKVÁR
- A frissen szedett csipkebogyót kétszer, háromszor alaposan mossuk át. A bogyók mindkét végét tisztítsuk meg, majd kevés víz hozzáadásával melegítsjük át, hogy a préselés könnyebb legyen.
- Kézi karos prés segítségével válasszuk szét a csipke lét a magoktól és a héjtól.
- 1 liter csipkebogyó léhez 20 dkg édesítőszert (nyírfacukrot) adjunk, és állandó keverés közben 25-30 percig főzzük.
- Előmelegített üvegekbe forrón töltsük a szirupot, de csak másnap kötözzük le, amikor a teteje megbőrösödött. Sötét, hűvös helyre tegyük.
A hecsedlilekvár elkészíthető főzés nélkül, a bogyók beáztatása után (5-6 óra) azonnal préselhető.
CSIPKEBOGYÓS ÁPOLÓ KRÉM
Az organikus, hidegen sajtolt csipkebogyó olaj szinte minden gyógynövényboltban kapható, ráadásul nem is drága és természetes szépségápoló. Mivel nagy a C-vitamin tartalma, flavonoid, tannin, βkarotin, így remek hidratáló, bőrtápláló, anti-ageing hatású, javítja a hegeket, striákat, csökkenti a ráncokat, világosítja a foltokat, javítja a bőr szerkezetét. A következő krémet kenhetjük bőrünkre, más krém alapja is lehet, de meg is ehetjük.
- Egy maréknyi csipkebogyó végeit vágjuk le, majd vágjuk össze nagyobb darabrokra.
- Mossuk tisztára és töltsük egy üvegcsébe.
- Felolvadt, 25 °C fokos kókuszvajjal öntsük fel úgy, hogy ne kandikáljon a vajból ki növényi darab.
- Két hét múlva átszűrhetjük és már használhatjuk is. Ha a kókuszvaj alacsonyabb hőmérsékleten megszilárdult, újra fel tudjuk melegíteni 25 °C-ig hogy könnyedén át tudjuk szűrni. A csipkebogyó hatóanyagai a krémben feloldódnak.
Jó munkát az egészséges finomságok készítéséhez!