A jó mézeskalács titka

Olvasási idő: 5 perc

Közeleg a Karácsony és szeretnénk ünnepi hangulatot varázsolni az otthonunkba, ünnepi illatokat, ízeket? Az év utolsó cikke, amit karácsonyi ajándékként szánunk nektek, kedves olvasók, ebben segít.

Nem mindig kell újat kitalálnunk, sok-sok év alatt kialakult hagyománynak régre nyúló gyökerei vannak. Pontosan nem lehet tudni honnan ered, de tény hogy nálunk magyaroknál bevett szokás hosszú évtizedek óta a mézeskalács készítés, hiszen már a kora középkorban is híres méhészek „voltunk”. A mézből finom és tartós sütemény készíthető, változatosan formálható. Mivel nem olcsó a méz, így az ünnepi alkalmainkhoz kapcsoltuk és most a 21. században örökségül kapott receptek, formavilág alapján finom, illatos, szép mézeskalácsokat süthetünk családunknak, barátainknak, no és persze magunknak.

A mézeskalács titkainak felkutatásában segítségünkre lesz Zsidákovics Rita, aki kápolnásnyéki otthonában sok-sok éve foglalkozik mézeskalácsok sütésével és díszítésével. Eleinte csak otthonra a gyerekeivel együtt sütött, később már felbátorodott és a barátainak, ismerőseinek is készített mézeseket. Ekkor talált rá olyan díszítésekre, formákra, amivel igazán széppé, dekoratívvá tudta tenni a mézes formáit. Elsősorban a cukormázas, ejzolt, írókázott díszítést használja művészi szinten. De most figyeljük őt:

 

 

 

A vásárokon, fesztiválokon ahol időnként megtalálható vagyok, sokszor tették fel nekem ezt a kérdést, hogy „miért nem lett jó az én mézeskalácsom”?

 

Karácsony előtt sokan keresgélnek megfelelő receptet a mézeskalácshoz, amit majd az ünnepi asztalra vagy a fenyőfára szeretnének felrakni. Hányszor hallottam azt, hogy hetekkel előbb megsütik, hátha karácsonyig megpuhul, vagy olyan szörnyűséges keményre sikeredett vajon mit ronthattak el!?

 

Mivel tudjuk elrontani a mézeskalács sütést?

 

– rossz a recept

– nem megfelelő mézet használunk

– nem dolgozzuk ki rendesen a tésztát

– nem megfelelő vastagságúra nyújtjuk a tésztát

– túlsütjük a mézeseket, keserű, sötét színű, égett hatású és kemény lesz

– rosszul tároljuk, kiszárítjuk

 

Nézzük sorba!

 

1. Kell egy jó recept! rengeteg recept kering a neten, receptkönyvekben.

Én már több mint 20 éve egy erdélyi mézestészta recept szerint sütöm a mézeseimet, ami a sütés pillanatától fogva puha és ehető lesz akár hónapokon keresztül. Fontos része, hogy sok mézet tartalmazzon, és a mézet, ha lehet magyar termelőtől vegyük, nemcsak azért, mert magyar terméket vásárolunk, hanem mert Magyarországon ügyelnek a méz minőségére. A mézek közül a vegyes virág-, a repce-, és a napraforgó méz a megfelelő.

Ha nincs jobb recepted, vagy már túl sokat csalódtál próbáld ki az enyémet!

A recept, amit én használok: 25 dkg méz, 10 dkg porcukor, 50 dkg liszt (fele lehet fehér rozsliszt, szerintem így finomabb), 10 dkg margarin vagy vaj, fahéj, mézeskalács fűszer ízlés szerint (ennél az adagnál 1-1 kávéskanálnyi) 1 egész tojás+2 tojássárgája, 1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna.

 

Elkészítése: a mézet fel kell melegíteni (az üveget meleg vízbe vagy mikróba tesszük), a margarint, cukrot, fűszereket, szódabikarbónát és a tojásokat egy nagyobb edénybe rakjuk, majd hozzáadjuk a meleg mézet is. Alaposan kikeverjük (robotgép nagy segítség), majd hozzáadjuk a lisztet és alaposan átkeverjük (robotgép dagasztó részével). Itt egy nyúlós anyagot alkottunk, amit pihentetni kell legalább 4 órát hideg helyen, mert csak ez után tudunk vele dolgozni. Ezért figyeljünk arra, hogy a sütés előtt legalább egy nappal készítsük el tésztát.

 

 

A sütés: Közvetlenül sütés előtt alaposan gyúrjuk át a pihentetett tésztát, majd nyújtófával 3-5 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Itt azért adtam meg két méretet, mert a kisebb formákat kisebb vastagságúra nyújtsuk, míg a nagyobb formákat vastagabbra. Arra ügyeljünk, hogy a két vastagság ne egyszerre kerüljön a tepsire, mert más a sütési idejük. A kiszúró formákkal kiszaggatjuk a tésztát, és előre bezsírozott és lisztezett tepsibe, vagy szilikonos sütőpapírral beborított tepsire tegyünk a mézeseket. Figyeljünk arra, hogy meg fog dagadni, ezért megfelelő távolságot hagyjunk. 2000-on 6-8 percig süssük, de mindenképpen készítsünk próbasütést, hiszen ahány ház, annyi sütő, mindegyik másképpen süt. A sütési időt igazítsuk a saját sütőnkhöz.

 

Aranybarnának, kellemes mézeskalács illatúnak kell lennie. A mézeskalácsok tetejét én a sütés befejezése előtt 1-2 perccel kiveszem és tojásfehérjével megkenem, hogy szép fényes legyen. De lehet, még a sütés előtt tejjel, vagy tojásfehérjével, tojássárgájával is megkenni a nyers tésztát.

Ha megsült, kihűlésig hagyjuk egyenes felületen, hogy ne deformálódjanak el.

Itt már lehet kóstolgatni, enni belőle, remélhetőleg ha mindent jól csináltunk, finom, kellemes állagú süteményt kaptunk.

 

Díszítés:

A díszítés lehet sütés előtti vagy sütés utáni.

Sütés előtti díszítés: a nyers tésztát lekenjük tojásfehérjével, tojássárgájával, vagy tejjel és magvakkal, aszalványokkal (érdemes előtte egy kicsit beáztatni), tört, darált diót, mogyorót szórni rá. Ezek a díszítési módok egyszerűek és gyorsak, nem tartalmaznak felesleges cukrot.

Sütés utáni díszítésnél a legkedveltebb a fehér cukormázas írókázott díszítés. Kaphatóak kész mázak, de ha valaki veszi a fáradtságot otthon is el lehet készíteni.

Egy tojásfehérjéhez kb.10-15 dkg legalább kétszer átszitált porcukor kell.

A cukor átszitálása ugyan elsőre feleslegesnek tűnik, de sok bosszúságot tudunk elkerülni a későbbiekben, mert nem tömődik el a zacskónkon a lyuk. 

A tojásfehérjét elkezdjük felverni és folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, teszünk hozzá pár csepp ecetet, kávéskanálnyi citromlevet (aki frisscitromból készíti, mindenképpen át kell szűrni), addig keverjük, míg olyan állagú krémhabot kapunk , ami a habverőről már nem folyik le, hanem egy cseppben megáll.  Ezt nejlon zacskóba tesszük (a félkemény nem perforált vagy speciális cukrász habzsák a jó), bekötjük, és körömvágó ollóval kis 1 mm lyukat vágunk rá, a forrasztásra merőlegesen. Kezdődhet az írókázás, ami ugyan olyan könnyűnek látszik, de számtalan buktatója van.  

A mázat először hozzá kell érinteni a mézeskalácshoz és 1 cm magasra fel kell emelni, hogy szépen tudjuk vezetni a forma szerint. A díszítéshez használhatunk még dekor cukorkákat is. A mázzal apró pöttyöket teszünk a mézeskalácsra és ezekre még száradás előtt egy-egy dekorcukorkát teszünk, kissé belenyomva a mázba.

Ha ez nem megy vagy már beleuntunk, akkor higítsuk fel a cukormázunkat citromlével és ecsettel kenjük fel a mézeseinkre. Száradás előtt még apróbb cukorkákat is szórhatunk rá. Szárítsuk meg, így is nagyon finom lesz. (Én szárítani a villanysütőmben légkeveréssel 500-on 5-6 percig szoktam.)

Tárolás: ugyan a magas méztartalma miatt lassabban szárad ki, de ezt elkerülni úgy tudjuk, hogy zárható dobozba vagy celofánba tároljuk. Ha mégis kiszáradt volna, olyan helyre tegyük, ahol magas a páratartalom, és magától visszapuhul.

Remélem a leírtak és a képek segítenek abban, hogy az idén neked is sikerélményt adjon a mézeskalács sütése. Íme pár példa Rita mézeseiből, inspiráljanak minket alkotásra, formák, díszítési módok kipróbálására, formálására. Itt el is érhetitek őt: Mézesmandala, zsidrita@gmail.com

 

Áldott Karácsonyt, hangulatos, csendes, finom, pihenésben és örömben gazdag ünnepeket kívánunk!

Kapcsolódó bejegyzések

About the Author /

kriszti@slowmagazin.hu

Mérnök, varrónő, képzőművész, anya egy szerepben. Számára az alkotás jelent mindent, a kiteljesedést. Az ötletek jöhetnek, áramolhatnak.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.