A főzés öröme 

Olvasási idő: 2 perc

A mindfulnesst sokféleképpen lehet gyakorolni. Van a formális módja, amikor leülsz meditálni, és a légzésre irányított figyelemmel visszahozod az elméd a jelenbe, és így gyakorolod a tudatos jelenlétet.

Cikkemben egy informális gyakorlási módról szeretnék nektek mesélni, méghozzá, hogy hogyan tudod az egyszerű tevékenységekbe is belecsempészni a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlását. 

Egy hete történt, hogy nekiálltam a vasárnapi főzésnek. Már nem csak arra figyeltem oda, hogy gépiesen összeállítsak egy viszonylag tápláló és tartós élelmiszerekből könnyen összeállítható vegetáriánus menü, hanem megengedtem magamnak, hogy azt főzzek, amit igazán enni szeretnék. 

Így már a menü tervezgetése közben is oda tudtam magamra és az igényeimre figyelni, mit is ennék szívesen, mit is kívánok igazán. Mivel egyedül élek, a választás lehetőségét csak magammal kellett egyeztetni (ironikusan felnevet). A lényeg a lényeg, hogy gondosan bevásároltam, és elkezdtem elkészíteni a menüt, brokkolikrémleves gombapörkölt spagettivel. Mivel a korlátozások miatt csak heti egyszer megyek bevásárolni, így

a tudatosságot már a hozzávalók összeállítása közben is lehet gyakorolni.

Amikor vásárolok, a lista szerint haladok, és igyekszem közben gondolataimat tényleg csak a listán és a hozzávalókon tartani, így a lehető legkevesebb időt tartózkodom a boltban, és gyorsan végzek. Az egész folyamathoz kiválasztottam magamnak egyik kedvenc előadómat Stinget, és egész főzés közben ment a kellemes zene a háttérben. A zenével a hallás érzékszervének adtam egy kis megfigyelni valót. Nem csak konkrétan étel elkészítésében éltem meg az örömömet, hanem azt ahogyan készítettem.

Nem volt rajtam nyomás és teljesítménykényszer, időben elkezdtem főzni az ebédet, nem voltam farkaséhes, és nem vártam el magamtól, hogy életem egyik legjobb vasárnapi ebédét készítsem el.

Ugyanis hajlamos vagyok a hatékonyság jegyében a főzésre is feladatként tekinteni, és mint leghatékonyabban megoldandó problémára gondolva egyszerre3- 4 gázon készül minden részlet, hogy minél hamarabb elkészüljek. Ezzel a metódussal azonban nagyobb a hibázási lehetőség, és sokkal stresszesebb kiszámolni, mikor és hogyan tudok egyszerre 3-4 dolgot követni anélkül, hogy valamit ne égessek oda, vagy ne főzzek túl.

Azon a vasárnapon azonban szépen egyik folyamat után jött a másik, és teljesen át tudtam adni magam a főzés örömének. Türelmesen követtem, hogy mikor fő meg a brokkoli, a krumpli, és mituán elkészült a leves, előkészítettem a pörkölt alapot a gombához, és főztem hozzá egy kis tésztát. Egy vagy maximum két egymással jól kiegészíthető tevékenységet csináltam csak egyszerre, de többet nem. Így könnyen át tudtam adni magamat a jelen történéseinek, figyelmemmel teljesen a jelenben voltam.

Mondanom sem kell, hogy mivel teljes mértékben átadtam magam a főzés folyamatának, így minden ízletesre sikerült, olyanra, ahogy én azt legjobban szeretem.

A végén meg is jegyeztem magamban, hogy köszönjük Sting közreműködését is a vasárnapi ebéd elkészítésében. 

Kívánom nektek, hogy ti is találjátok meg az örömötöket bármilyen apró tevékenységben, még akkor is, ha a kényszer szülte, hogy most többet főzünk, többet mosogatunk, vagy többet takarítunk.

About the Author /

hello...@letitslow.hu

Bogi trénerként és pályázat íróként dolgozik Budapesten. Szereti a pörgést, a folyamatos kihívásokat és a főváros lüktetését.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.